Naţionala de tineret (U19) a obţinut prima victorie la Campionatul European din Slovenia

Generaţia 2000-2001 a ieşit pentru prima dată ”în lume” la o competiţie oficială, iar rezultatele sunt mai mult decât promiţătoare, chiar dacă la FOTE nu s-a ajuns pe baza unor calificări. Participă însă, probabil, cele mai bune şcoli de handbal din Europa la acest nivel, minus Germania, Spania, Suedia, iar parcursul a fost la superlativ, în ciuda unor tensiuni la echipă.

Junioarele au arătat însă că au calitate, au învăţat ”Abecedarul” handbalului şi au acces până în finala mare, asigurându-şi cel puţin medaliile de argint. România a debutat cu o înfrângere la Gyor, 18-19 cu Norvegia, a învins apoi Olanda, tot la limită, cu 33-32, iar după acest rezultat a prins foarte mult curaj şi a învins două naţionale cu pretenţii la titlu la FOTE, adică Ungaria (23-20 în grupă) şi Rusia (30-26 în semifinale).

În această ultimă partidă, Andreea Popa a făcut o partidă extraordinară, reuşind să marcheze nu mai puţin de 9 goluri. Jocurile susţinute la nivel de senioare, la Dinamo (chiar dacă a fost vorba de liga a 2-a), de câteva ori chiar din postura de titulară, au ajutat-o pe Popa să se maturizeze deja destul de mult. Ea ar fi putut evolua deja la un nivel mai sus, alături de generaţia 98-99, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu rusoaica Skorobogatchenko în urmă cu 2 ani, când a jucat două Campionate Europene (şi la U 17 şi la U19, ambele terminate pe podium), dar asta este o altă problemă.

Apropo de generaţia 98-99, echipa lui Ion Crăciun a spart gheaţa la Campionatul European din Slovenia, după ce a învins Suedia cu 26-23. Nu a fost cel mai bun joc al echipei nici de această dată, dar a avut tărie de caracter, iar pe final a obţinut victoria mare în condiţii foarte grele, una care ar trebui să conteze mult, măcar din punct de vedere al moralului. În minutul 57, la scorul de 24-23, România U19 a rămas în patru jucătoare de câmp, după o schimbare greşită, dar portarul Daciana Hosu a făcut adevărate minuni, apărând inclusiv o aruncare de la 7 metri. Astfel, naţionala de tineret a ajuns la un meci distanţă de calificarea în turneul 1-8. Ungaria a obţinut deja calificarea din Grupa A, în timp ce locul 2 din grupă este disputat de România şi Olanda, duminică, într-un joc care va începe la ora 16:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *